Шановні батьки! В розпалі літо. Час оздоровлення, веселих розваг, ігор з водою тощо. Попіклуйтесь про безпеку вашої дитини влітку. Ознайомтесь з порадами, які ми підготували для вас на сторінці "Для вас, батьки"

Ще раз про гриби

Шановні батьки!

Ще раз поговоримо про гриби та профілактику грибних отруєнь

 

Гриби - є корисний продукт харчування. Відомо, що у їстівних грибах багато білка та фосфорних сполук.

Найбільший відсоток білків та найвища засвоюваність, якщо їх вживати, виявлено у білих грибах ,печерицях. До того ж молоді гриби містять значно більше поживних речовин, ніж старі: до речі, набагато більше їх у шапочці ,ніж у ніжці.

Крім білків гриби містять також вуглеводи, жири, солі, екстративні та запашні речовини. В їстівних грибах виявлені вітаміни А, В1, В2,D, С, РР, залізо, значна кількість мінеральних речовин та мікроелементів :калію, фосфору, кальцію, натрію, міді, цинку, йоду, марганцю, миш’яку. 3а літературними даними, у лисичок, наприклад, виявлено значну кількість вітаміну А, у невеликій - вітаміни  В1 та Д, у рижика - вітамін А.

Їстівні гриби завжди приваблювали різні кола населення. Проте, якщо їстівні гриби, які надходять до продажу після відповідного контролю заготівельних організацій не викликають сумніву щодо якості та видового складу, то гриби, які збирають та продають люди, потребують найсуворішого контролю,  оскільки недотримання елементарних правил збирання, зберігання, висушування та вживання призводить до більш або менш тяжких отруєнь.

 

Отруєння грибами

Основна причина грибних отруєнь - невміння розпізнавати їстівні і отруйні гриби, неправильне приготування страв з деяких   їстівних грибів, а також можливі мутації їстівних грибів.

Видів отруйних грибів порівняно мало, а смертельно отруйна - тільки бліда поганка Ознаки отруєння блідою поганкою з'являються лише через 8-12 годин після її вживання : надмірні   болі   в   животі, частий   пронос   за   безперервної  блювоти, надмірна   спрага, головний біль, холодний   піт. Температура   тіла   людини   знижується   до   36-35       градусів, пульс стає слабким, кінцівки  - холодні. Свідомість у більшості випадків зберігається.

 

Ознаки отруєння мухоморами (червоним, пантерним, смердючим ),а також деякими грибами з роду клітоцибе з'являються через 1,5 - 2 години після їхнього вживання : біль у животі, нудота, блювання, надмірне слиновиділення, потіння. Потім     починається     запаморочення, з’являються марення та галюцинації, людина втрачає здатність керувати своїми діями і впадає у стан, що межує часом з божевіллям. Смерть настає рідко, в основному у дітей.

Навесні бувають випадки отруєння зморшками і строчками. Зморшки можна вживати тільки після попередньої обробки. Строчки, на думку багатьох фахівців, взагалі не можна називати їстівними грибами. Обидва ці види містять небезпечну отруту - гельвелову кислоту, яка призводить до руйнування селезінки.

Перші ознаки отруєння зморшками з'являються через 4-6 годин :біль у животі, нудота, яка переходить у блювоту, головний біль. Пронос буває рідко. Якщо отруєння сильне, до наступного дня виникає жовтяниця, іноді може настати смерть. Особливо сильно діє отрута на дитячий організм. Найчастіше отруєння умовно їстівними грибами виникає внаслідок невмілого їх приготування. Ознаки отруєння: нудота, блювота, пронос - з'являються невдовзі після вживання грибів (через 1 -4 год.). Одужання настає, звичайно, через добу.

 Увага!!!

За всякого, навіть легкого отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікаря або доставити потерпілого до лікарні.

До приходу лікаря хворому необхідно очистити шлунок, обов’язково покласти в ліжко, до ніг і живота прикласти грілки. Потрібно давати пити маленькими ковтками холодну підсолену воду (одна чайна ложка солі на склянку води) - це дещо послаблює нудоту і блювоту. Крім того можна давати міцний чай, чорну каву, мед, молоко. Людині, котра отруїлася грибами, у жодному разі не можна вживати алкогольні напої, оскільки спирт сприяє швидкому всмоктуванню в організм грибних отрут. Залишки грибів, що призвели до отруєння, потрібно передати лікарю для дослідження-це полегшить подальше лікування.

Запам’ятайте перші ознаки отруєння грибами:

нудота, блювання, пронос, біль у животі

 

За найменшої підозри викликайте „швидку", щоб не згаяти „золотий час". Це професійний термін реаніматолога. Адже коли токсин зв'яжеться з тканинами печінки, буде надто пізно. Потерпілого слід покласти до спеціалізованого токсикологічного відділення: До прибуття лікаря промийте шлунок великою кількістю води до появи чистих промивних вод. Ця деталь дуже важлива, бо свідчить про ефективність очищення від залишків грибів.

Ще декілька простих правил:

        Не можна вживати спиртного, бо воно сприяє всмоктуванню отрути.

        Не слід відмовлятися від госпіталізації навіть тоді, коли дещо   стало легше. Може бути друга хвиля дії токсину. Лише своєчасне лікування у спеціалізованих відділеннях є запорукою одужання.

        Кладуть до лікарні  всіх членів сім'ї,  навіть тих , хто з'їв мало грибів.  Відсутність симптомів ще не означає, що вони не отруїлися. Ознаки отруєння можуть з'явитися через 2- 3 доби, залежно від кількості спожитих грибів, ефективності промивання шлунка.

 

 

Ще раз нагадуємо:

від отруєння грибами вакцини не має у всьому світі,

допомагає єдине - обережність.

 

Нині   розвивається   промислове вирощування грибів. Ясна річ, вони не дешевші, але ж безпечні для життя.

Не купуйте гриби на базарах, ви також ризикуєте. Зібрані гриби можна перевірити в лабораторії стаціонарного ринку, там працюють обізнані фахівці служби ветеринарної медицини, які контролюють тваринну і рослинну продукцію. Там можна встановити і вміст радіоактивних речовин. Структура грибів сприяє всмоктуванню радіонуклідів, вони, як губка або пилосос, вбирають увесь бруд. Та навіть їстівні гриби внаслідок екологічного забруднення становлять небезпеку для здоров'я.

За останні три роки жертвами отруйних грибів стало кілька тисяч мешканців міст і сіл. З гнітючою регулярністю щодня надходять до Міністерства охорони здоров'я повідомлення про жертви грибної пошесті. «Тихе полювання» обертається плачем і стражданнями. Щороку майже 200 потерпілих врятувати не вдається. З них кожний третій - дитина.

 Гриби - не хліб!

Для більшості грибників ліс - то симфонія насолоди і найкращий відпочинок. Але чи завжди усвідомлюємо ми, що „ тихе полювання" можна порівняти хіба що з ходінням замінованим полем. Гриби - то делікатес, а не , скажімо , хліб чи картопля. Зібрані грибні „трофеї" давати дітям взагалі злочинне. Адже гриби погано перетравлюються, оскільки містять хітин. Для дитячого шлунка, для ще не сформованої ферментної системи, це занадто.

Запам'ятайте ! Цибулина, срібна ложка - то хибні поради, бо вони не дають достеменної інформації про гриби. Токсин блідої поганки міцно пов'язаний з тканиною гриба й у відвар не переходить. Ніколи ніяка термічна дія його не зруйнує!

Один із французьких учених - ботаніків ще у 1827 році писав, що гриби це винахід диявола, вигаданий ним, аби порушити гармонію у природі і збити з пантелику дослідника. В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10 - 15 - смертельно отруйні. Найчастіше (до 95%) смертельні випадки пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки.

Будьте обачні, не ризикуйте здоров’ям своїм та близьких!

 Друк  E-mail

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Яндекс.Метрика